Bergen trotseren part 1

Bergen trotseren part 1

Het is zomer, de zon schijnt en de toppen van de bergen zijn al lang niet meer bezaait met sneeuw. Tijd om de strijd aan te gaan met de natuur, om de berg te bedwingen. Maar waar moet ik eigenlijk allemaal rekening mee houden tijdens een fietstocht door de bergen?

Materiaal

We beginnen met het materiaal. In Nederland hoeven wij ons op de meeste plaatsen dankzij het biljartvlakke landschap (met hier en daar een mierenhoopje) niet zo’n zorgen te maken over onze versnelling. Maar dat is in de bergen wel even ietsjes anders. Je zult dan ook zeker niet de eerste zijn die weetikveelwelke klim probeert te trotseren met een 39 – 25. Ik zelf ben daar bijvoorbeeld al een goed voorbeeld van. Daarom raad ik je aan om vóór je vertrek het juiste verzet te monteren. Dat kun je op twee manieren doen; door je voorblad te verkleinen of te kiezen voor een andere cassetten. Ik zelf kies er meestal voor om mijn achtercassetten te veranderen naar een 27 of 28 tandwiel als lichtste versnelling (gecombineerd met een 39 binnenblad). De andere mogelijkheid is om een kleiner voorblad te nemen. In plaats van de 39 bv een 34 of 32. Als je met een triple (drie voorbladen) rijdt, heb je waarschijnlijk al een 34 of 32 voorblad.

Een ander belangrijk detail zijn je remmen. Zorg ervoor dat je remblokken niet versleten zijn en dat je remkabels niet op knappen staan. Geloof me, een paar nieuwe remkabels en/of remblokken geven je niet alleen een veiliger gevoel, maar is ook veiliger! Remblokken slijten zeer snel tijdens afdalingen, dus mocht je een aantal weken gaan fietsen in bergen dan is het aan te raden om een setje reserve remblokken mee te nemen.

Accessoires

Een ander belangrijk detail zijn je helm en schoenen. Zorg er altijd voor dat je een helm draagt (zelfs als je in de warme brandende zon de berg op rijdt). Als je met schoenen zonder klikpedalen rijdt, zou ik je aan willen raden om nog eens goed te overwegen om deze aan te schaffen. Hierdoor rijd je makkelijker de berg op. Daarnaast is het veiliger met afdalen, als je namelijk in de klik pedalen zit kun je meer tegen druk geven in de bochten en blijft je fiets dus stabieler. Ook heb je hierdoor minder kans om met je schoen van de pedalen te glijden.

Geplaatst in Nieuws door

Veerle Goossens

 24-07-2015 21:48


Laat een bericht achter

Je bericht moet worden goedgekeurd om spamberichten te voorkomen.