Q36.5 Felix dames fietskleding set

Advies fietskleding

Wat zijn nou de belangrijkste punten om op te letten bij de aanschaf van fietskleding?

Goede fietskleding is licht, ademend en comfortabel.

Eigenschappen van de stof of het materiaal:

Veel materialen waar fietskleding van wordt gemaakt bestaan uit synthetische vezels, die over het algemeen andere eigenschappen hebben dan natuurlijke vezels. Voor de langdurige ritten moet je vooral goed ventilerende en vocht afvoerende kleding hebben, hierdoor verminder je de kans op irritatie aanzienlijk en zal de vocht afvoer veel beter zijn, waardoor je het niet koud krijgt door zweet. Veel fabrikanten van fietskleding blijven innoveren en ontwikkelen steeds betere vezels waardoor de wielerkleding steeds beter functioneert.

Flatlock stitching (platte naden):

Veel mensen herkennen de vervelende eigenschappen van naden die voor irritatie zorgen. Vooral bij wat langere ritten is het daarom belangrijk om voor fietskleding met platte naden te kiezen zodat je irritatie kunt voorkomen. Dit komt ook regelmatig voor als je veel fietst. Als je minder vaak fietst en kortere ritten maakt zul je hier minder snel last van hebben.

De padding/zeem:

Hoe maak je hierbij de juiste keuze? Dit is grotendeels afhankelijk van je postuur en dus ook erg persoonlijk, wat de één een goede zeem vindt, vindt de ander misschien totaal niet. Maar een ding is zeker…voor veel fietssporters is zadelpijn erg vervelend en daarom is een goede zeem die bij jou lichaam past echt heel belangrijk. Hoe beter de padding gevormd is en hoe flexibeler deze is en des te beter zal irritatie voorkomen worden. Let hierbij ook op de naden. Voor je pasvorm is het van groot belang dat de zeem anatomisch perfect moet zijn. De echt goede zemen voor de langere ritten hebben namelijk speciale gel kussentjes met variërende diktes en lagen, deze zitten op plekken waar je maximaal comfort nodig hebt. Ook voor de zeem geldt, hoe beter het materiaal ademt, des te beter je wordt beschermd tegen irritatie en een nat kruis door het zweten. Dit is ook echt heel belangrijk, zodat je de gehele rit comfortabel en droog zit.

Een echte aanrader voor de langere ritten is bijv. de Total comfort broek van Sportful https://www.vcycling.nl/collections/korte-fietsbroeken/products/sportful-total-comfort-dames-bibshort-zwart,

van Ale voor de korte/middellange ritten https://www.vcycling.nl/collections/korte-fietsbroeken/products/ale-freetime-classic-korte-fietsbroek-dames-zwart

Q36.5 heeft de meest innovatieve fietskleding. De bibshort voor vrouwen, speciaal ontwikkeld voor de vrouwelijke behoeften, functie, activiteit en anatomisch / ergonomische vrouwenlichaam.

https://www.vcycling.nl/collections/korte-fietsbroeken/products/q36-5-bibshort-dottore-l1-dames-zwart

Bibshort of fietsbroek met bretels:

Een fietsbroek met bretels (bib) zal niet afzakken, daarnaast wordt je onderrug goed beschermt tegen kou, wind en regen. Dit maakt het fietsen veel aangenamer en het blijft hierdoor ook mooi zitten.

Veel fabrikanten van fietskleding innoveren en ontwikkelen hun eigen materialen. Kijk eens naar de samenstelling van de fietskleding van bijvoorbeeld:

Q36.5 Pinstripe dames Fietsshirt

https://www.vcycling.nl/collections/fietsshirts/products/q36-5-pinstripe-dames-fietsshirt-korte-mouw

Of de Perfetto RoS Dames Fietsjack van Castelli met de exclusieve GORE-TEX INFINIUM™ WINDSTOPPER®-stoffen:

https://www.vcycling.nl/collections/fietsjacks/products/perfetto-ros-dames-lange-mouw-zwart

Probeer ook de antistatische Rap Dry Carbon-stof van Alé eens uit, welke bijvoorbeeld is verwerkt in het dames fietsshirt Alé Dots

https://www.vcycling.nl/collections/fietsshirts/products/ale-dots-dames-fietsshirt-blauw-zwart

Materiaal en stof keuze: 

Alle materialen en stoffen hebben hun eigen voor- en nadelen. De stoffen/materialen die het veel gebruikt worden om een kledingstuk te vervaardigen, worden hieronder weergegeven.

Polyester: 

Polyester neemt bijna geen vocht op, daarom is dit zeer geschikt materiaal om in sportkleding te gebruiken. Polyester is namelijk een synthetische vezel die zeer elastisch is, (meer elastisch dan polyamide), en dit zorgt ervoor dat de stof goed zijn vorm behoudt. Daarnaast kan polyester ook goed tegen zonlicht. De stof zal niet verbleken en blijft langdurig mooi.

Polyamide: 

Wordt ook wel verwerkt in sportkleding en deze stof is iets sterker dan polyester en zal minder snel slijten. Deze stof staat ook wel bekend als nylon en net als polyester is het erg elastisch en het kreukt nauwelijks. Polyamide kan niet zo goed tegen zonlicht als polyester. De stof zal veel sneller verkleuren en geel worden. Ook neemt de vezel in sterkte af door langdurig zonlicht. Zorg er dus voor bij het drogen van de kleding, dat het niet volop in de zon wordt opgehangen.

Wol: 

Dit wordt bijna niet meer gebruikt bij de vervaardiging van sportkleding, maar er zijn wel een aantal producten, zoals fietssokken die nog wel van wol zijn gemaakt. Wol is een sterke, dierlijke vezel die goed warmte reguleert en dus perfect werkt tegen de kou. Wol kan erg veel vocht opnemen, zonder nat aan te voelen en het is zeer elastisch. Echter heeft wol ook nadelen, want wol pluist snel en is moeilijk wasbaar en erg gevoelig voor krimping. Wanneer wol echt nat wordt, zal de stof zwaar aanvoelen en kan deze iets uitrekken, waardoor de isolerende eigenschappen ook minimaal zijn. Daarnaast creëer je bij nat weer meer weerstand omdat het zwaarder wordt.

Elasthaan (Lycra): 

Is een kunstvezel dat zich van andere kunstvezels onderscheidt, door zijn grote elastische rekbaarheid. Deze synthetische vezel wordt vaak aan sportkleding toegevoegd om de ‘stretch’ of de rekbaarheid te vergroten. Het is zeer rekbaar wat ervoor zorgt, dat de kleding waar het aan toe wordt gevoegd, beter past en langer in model blijft. Elasthaan staat erom bekend dat het tot 6 keer de oorspronkelijke lengte uitgerekt kan worden en dan bij het wegnemen van de spanning weer tot de oorspronkelijk lengte terugkeert. Daarnaast kan Elasthaan ook zeer goed tegen zonlicht. De voornaamste merknamen zijn Dorlastan (Bayer) en Lycra (Du Pont).

  • Bestand tegen olie
  • Bestand tegen zonlicht
  • Bestand tegen zout water

Regen en wind:

Veel fietsjacks, windbrekers en shirts bieden extra bescherming tegen wind en regen. Deze zijn niet luchtdoorlatend of ze hebben een speciale voering, wat ervoor zorgt dat de wind niet door je shirt heen waait. Ondanks dat ze niet luchtdoorlatend zijn, ventileren ze wel naar buiten, zodat je lichaamswarmte weg kan. Fietsjacks, windjacks en fietsshirts kunnen dus waterdicht of waterproof zijn. Waterproof zorgt ervoor dat bij een lichte regenbui de regen op de fietskleding blijft liggen, maar bij een zware regenbui gaat het er wel door heen. Waterdicht is echt letterlijk dicht; hier kan geen water doorheen, ook de naden zijn speciaal behandeld zodat deze niets doorlaten.

Bodhi heeft gave designs verwerkt in de windbrekers, https://www.vcycling.nl/collections/windbreakers/products/windbreakers-van-bodhi-zwart

En Castelli heeft de beroemde Gabba ontwikkeld, de vernieuwde variant daarop is de hierboven genoemde Perfetto RoS dames fietsjack.

of de vergelijkbare Fiandre fietsjas van Sportful https://www.vcycling.nl/collections/fietsjacks/products/sportful-fiandre-light-norain-dames-fietsjack-zwart

Zakken en ritsen: 

Voor de wat lange ritten waarbij je meer meeneemt en bijv. ook voor een telefoon en sleutels is het handig om een achterzak te hebben. Een lange of een korte rits is meestal persoonlijk, maar fietsshirts of fietsjacks met een langere ritssluiting zijn vaak makkelijker uit te doen wanneer je onderweg een plas moet doen of als je iets eenvoudig aan of uit wilt trekken bij veranderende weersomstandigheden. Ook hiervoor geldt natuurlijk het verschil of je langere of kortere ritten maakt.

Elastische mouwgrippers of boordgrippers: 

Vele fietskledingstukken zijn hier inmiddels van voorzien. Voordeel hiervan is dat je kleding niet omhoog gaat schuiven. Dit fiets veel prettiger en het leid je niet af, zodat je lekker kan genieten van je fietsrit.

Aerodynamische race pasvorm, regular/comfort of liever Loose fit: 

Als de fietskleding strak gevormd en zo goed mogelijk aangesloten zit zal dit als een soort second skin op je lichaam aanvoelen. De aerodynamische race pasvorm zal ervoor zorgen dat je zo min mogelijk weerstand creëert en dit zal zeker bijdragen aan betere prestaties. Vind je dit niet prettig kies dan voor regular of comfort. Deze is niet te strak en niet te los. Wanneer je kiest voor een loose fit is, dan kies je voor een wijdvallend model.

Reflecterende strepen: 

Goede verlichting is natuurlijk erg belangrijk, maar ook reflecterende strepen op je fietskleding zorgen ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Overdag is dit ook goed zichtbaar voor automobilisten, maar wanneer je in het donker of in de schemer fietst is dit natuurlijk extra belangrijk voor je eigen veiligheid.

Heb je specifieke wensen of vragen stuur ons een mail info@vcycling.nl of een app naar 06-83574432. Wij helpen je graag.


Laat een bericht achter

Je bericht moet worden goedgekeurd om spamberichten te voorkomen.