5 zaken die ze je niet vertellen wanneer je begint met fietsen, maar die je wel moet weten!

5 zaken die ze je niet vertellen wanneer je begint met fietsen, maar die je wel moet weten!

Als eerste; leuk dat je meeleest. Jij bent dus (waarschijnlijk) een van die vrouwen die gaat beginnen met fietsen, of juist iemand die benieuwd is of ze deze vier zaken al weet. In dat laatste geval ben ik in ieder geval benieuwd of jij ze herkent!

  1. Draag geen ondergoed onder je fietsbroek

Een zeem is gemaakt van een stof die vocht afvoert. Je onderbroek daarentegen is gewoon van katoen, die doet dit dus niet. Wanneer je dus met vochtig ondergoed fietst, krijg je schrale billen. Maar wat zeker zo belangrijk is, zijn de naden. Hoe minder naden tussen je zitvlak en zadel, hoe comfortabeler. Dus weg met je slipje en say hello tegen een comfortabele zeem!  

  1. Het wenken met je ellebogen

Wanneer iemand voor je met zijn elleboog van binnen naar buiten op en neer wenkt, is dat het teken dat het jou beurt is om op kop te komen. Let daarbij goed op aan welke kant jouw voorwiel van jouw voorganger zijn achterwiel zit (of eigenlijk rijdt). Want wanneer je voorganger uitwijkt om zich naar achter te laten zaken (bijvoorbeeld richting de linkerkant van de weg), is het belangrijk dat jouw voorwiel zich aan de rechterkant van zijn achterwiel bevindt. Dit klinkt trouwens moeilijker dan het is, in praktijk is het vaak vanzelfsprekender. 

  1. Draag je haren in een staart. knotje of vlecht

Wanneer je begint met fietsen, denk je niet direct na over het kapsel onder je helm. Wat daarom goed is om te weten, is waar je jouw staart of vlecht gaat laten. Achter je helm zit (bij de meeste helmen) een opening. Hier haal ik mijn haar doorheen. Wanneer het gat te klein is of niet op de goede plaats zit, kun je er voor kiezen om een lage vlecht te maken. Hier overheen zet je dan vervolgens je helm.

  1. Het ziet er simpel uit, maar voordat het dat ook is, zal er geoefend moeten worden; het in en uit klikken van de pedalen

Bij het in en uit klikken is gevoel en vertrouwen een belangrijke factor. Probeer bij het inklikken je tenen een beetje naar beneden te drukken en druk vervolgens je volledige voet naar beneden. Dit klinkt misschien raar, maar na een aantal keer oefenen zal het je lukken! 

Als je met je voet uit de pedalen wil klikken draai je je hak naar de buitenzijden. Het klinkt misschien makkelijker dan het de eerste keer zal zijn. Daarom geef ik je hier een aantal tips:

  • Oefen bij een hek, muur of een ander punt waaraan je jezelf vast kan houden
  • Maak kennis met de techniek en herhaal dit een aantal keer
  • Klik uit als je met je voet beneden bent
  • Oefen op een rustige weg met weinig verkeer. Neem de tijd, het geeft niet als het wat langer duurt
  • Als je nog wat onwennig bent, klik dan uit voordat je stilstaat

Twijfel jij nog welke schoenen & klikpedalen geschikt voor jou zijn? Misschien heb je dan iets aan mijn andere blog. Kom je er niet aan uit of wil je graag een persoonlijk advies? Mail dan naar info@vcycling.nl  

  1. Sokken tot over je enkels

Je bent het misschien niet gewend, maar als wielrenner is het normaal om onder je korte fietsbroek fietssokken te dragen die tot boven je enkels komen. Het gerucht gaat weleens ‘hoe hoger de sok, hoe harder de snok’. Deze quote hoef je trouwens niet té serieus te nemen, maar ik zou je wel aanraden om de Hema sokken in de kast te laten. Wanneer je geen bruin/witte zon lijntjes op je enkels wil, of toch de voorkeur geeft aan enkelsokken.

Geplaatst in Nieuws door

Veerle Goossens

18-04-2017 12:23


Laat een bericht achter

Je bericht moet worden goedgekeurd om spamberichten te voorkomen.