Vandaag ging ik op pad voor een training over de weg zonder zware intensiteit. De tempratuur kwam net boven het vriespunt. Benieuwd welke kleding ik kies tijdens deze tempraturen?

Hoofd

Nalini_haarband

Op koude dagen zoals vandaag draag ik een haarband onder mijn helm. Deze  vangt de koude wind op. Het fijne van een haarband is dat je gewoon je haar op een staart door je helm kunt halen. Bij een muts ben je genoodzaakt om je staart plat tegen het hoofd aan te dragen. Naast de haarband draag ik ook een buf voor mijn nek/mond. Hiervan kies ik voor een wat dikkere stof.


Bovenlichaam

Mijn eerste laag is in de winter altijd een lekker warm zweethemd (ondershirt). Wanneer ik voor een rustige training op pad ga, trek ik een dikker ondershirt aan dan wanneer ik een intensieve training doe. In dit geval heb ik gekozen voor het zweethemd van Nalini. Dit shirt is weliswaar uitgerust met een polar hartslagmeter, maar deze gebruik ik niet. In het begin voelde het wat onwennig, maar nu voel ik de band op de rug niet eens zitten!

Als tweede laag heb ik vandaag gekozen voor een windvest (mouwloos). Normaal draag je deze als laatste, maar ik vind het altijd fijn om deze extra aan te hebben. Ik heb daar overheen namelijk voor een thermojack gekozen. Het thermojack zit wat ruimer waardoor het windvest comfortabeler is om eronder te dragen. Als je geen windvest hebt, kun je er ook voor kiezen om een extra shirtje korte mouw aan te trekken.

Ik heb gekozen voor dikke en winddichten handschoenen. Wanneer je snel koude handen hebt, kun je er ook voor kiezen om onderhandschoentjes onder je dikkere handschoenen te dragen. Deze onderhandschoenen kun je ook dragen bij koude lente dagen.


Onderlichaam

Ik heb vandaag gekozen voor een lange broek met zeem. De broek is gemaakt van fleece aan de binnenkant waardoor ik gelukkig geen koude benen heb gehad.

Ook heb ik thermosokken aangetrokken. Deze raad ik in de winter absoluut aan. De meeste wielersokken zijn namelijk gemaakt voor warme dagen en zijn dun van materiaal. Een lekker warm sokje is dus geen overbodige luxe.

Tot slot heb ik ook overschoenen aangetrokken. Ik heb gekozen voor een winddichte en dikkere variant. Je kunt deze herkennen aan de naam Neoprene of Trail NPU. Oversokken zijn ook zeer geschikt voor deze droge maar koude weersomstandigheden. 


Wil jij graag persoonlijk advies? Stuur gerust je vraag naar veerle@vcycling.nl! 

winterset nalini