Als je net begint met fietsen kan het een lastige keuze zijn; welke schoenen kun je het beste kiezen? Wij zetten de verschillen tussen weg- (race) en mtbschoenen op een rijtje:

 1. De zool van de schoenen

Raceschoenen
Het grootste verschil tussen race- of mtbschoenen zit in de zool van de schoen. De zool van een wegschoen is vaak zo vlak mogelijk. De schoen heeft aan de voor- en achterkant meestal bescherming zitten zodat er op de schoenen gelopen kan worden. Raceschoenen zijn absoluut niet gemaakt om lange afstanden mee te wandelen, je kunt er natuurlijk wel prima mee naar het terras lopen of naar de schuur waar je jou fiets neer zet. Zie als voorbeeld de Mavic Zxenon.

Raceschoenen

Mtbschoenen
De mtbschoenen hebben daarentegen ook een prima wandelcomfort. Opgelet; de schoenen zijn niet gemaakt om echt mee te gaan wandelen. In het bos gebeurd het regelmatig dat je even moet afstappen en stukjes moet lopen, de mtbschoenen hebben hiervoor een uitstekende zool waardoor je grip blijft houden met de ondergrond. Zie als voorbeeld de Mavic Scorpio.

MTB schoen

 1. Het (in)kliksysteem

Vorm schoenplaatjes
Een ander groot verschil is het kliksysteem onder de schoen. Bij de raceschoenen hebben ze vaak een vorm van een driehoek (zie foto), terwijl de mtbschoenen een kleiner schoenplaatje hebben. Het grote verschil zit hem dan ook in het uitklikken en kracht kunnen leveren op de pedalen.

 Pedalen

Bij een wegschoen zit je een stuk vaster in je pedaal dan bij de mtbschoen. Hierdoor beweeg je de voeten minder, maar heb je juist meer kracht op de pedalen. Bij de mtbschoenen ben je veel flexibeler op de pedalen. Zo kun je makkelijker uitklikken, wat erg handig is als je net begint met fietsen. Een extra voordeel is dat je bij deze pedalen aan twee kanten in kunt klikken. 

 1. Verschillende materialen

De meeste raceschoenen zijn wat stijver/stugger dan een mtbschoen. Zo is de schoen vaak iets smaller en kun je er iets minder in bewegen. De raceschoenen hebben vaak aan de voorkant geen extra bescherming en zijn vooral gemaakt uit fijnere materialen. Mtbschoenen zijn vaak grover gemaakt dan de raceschoenen. Zo hebben de mtbschoenen bescherming aan de neus van de schoen zodat je er beter mee kunt lopen, ook blijft de modder minder snel aan de zool kleven dan bij een wegschoen.

 1. Mtbschoenen op zowel je race- en mtbfiets

Mocht je thuis twee soorten fietsen hebben staan, een mtb- en een racefiets. Dan kan het makkelijk zijn om de mtb pedalen over te zetten op je racefiets. Zo kun je met één paar schoenen op twee verschillende fietsen rijden. Het nadeel is dat je altijd je pedalen moet verwisselen van fietsen (of je koopt twee paar pedalen) en je op de racefiets meer krachtverlies hebt door de mtbpedalen. Met racepedalen kun je absoluut niet fietsen in het bos, dus deze pedalen zou je alleen gebruiken als je gaat fietsen op je racefiets. 

Wanneer je enkel op de weg fietst, zou ik je raceschoenen aanraden. 

Wanneer moet ik voor raceschoenen kiezen?:

 1. Ik wil mijn kracht optimaal overbrengen op de pedalen
 2. Ik ben op zoek naar schoenen voor mijn racefiets
 3. Ik vind een stijve schoenzool fijn

Raceschoenen voor vrouwen vind je hier.

Wanneer kan ik het beste voor mtbschoenen kiezen:

 1. Ik fiets voornamelijk in de bossen
 2. Ik vind het vastzitten aan mijn pedalen een eng idee
 3. Ik gebruik mijn schoenen ook tijdens het spinnen
 4. Ik heb zowel een mtb als een racefiets, maar wil niet twee paar schoenen aanschaffen

Mtbschoenen voor vrouwen vind je hier