5 redenen waarom jij de filmende Xplova fietsnavigatie wil 

In het blog over de Bike Motion deelde ik het al, ik heb een leuke gadget gespot waar mijn fietsbenen van beginnen te jeuken. De Xplova, een fietsnavigatie mét camera. Degene die mij een beetje kennen weten dat de combinatie; Veerle & een fietsnavigatie geen overbodige luxe is. Als ik je vertel dat ik tijdens het winkelen mijn looprichting bepaal door te kijken welke winkels ik gehad heb en welke nog niet, kun jij ongetwijfeld inschatten hoe sterk mijn richtingsgevoel is. Ik deel 5 leuke redenen waarom de Xplova iets voor jou kan zijn (ook als je richtingsgevoel wél bij de pinken is), en dan ben ik benieuwd of jij ook hebberig wordt van deze nieuwe gadget. Explova_x5Evo

1.     Oplossing voor jouw slechte richtingsgevoel

De eerste reden deelde ik al in de inleiding. Als jij net zoals ik geen sterk richtingsgevoel hebt, is deze fietsnavigatie de ideale oplossing. Je volgt simpelweg het blauwe streepje op je fietscomputer en die vertelt je precies waar je naar toe moet.

2.    Je ontdekt nieuwe routes

Online zijn er tal van leuke routes te vinden die andere fietsers al voor jou ontdekt hebben. Zo heeft de Xplova een eigen platvorm wat een beetje op Strava lijkt. Hierin kun je (wanneer deze openbaar zijn), nieuwe routes ontdekken, en deze eenvoudig downloaden en op je fietscomputer plaatsen. Maar ook een route van Strava downloaden en in je Xplova plaatsen kan zonder probleem. Ideaal om eens van de grotere wegen af te wijken en die kleine weggetjes te ontdekken. 

3.     Je bent helemaal op de hoogte van de hoogte

Wanneer je een route in hebt gelezen, vertelt de Xplova jou:

  • Hoe ver het tot de eerstvolgende klim is
  • Hoe lang die klim is, en tot welke hoogte je gaat
  • Hoe lang de afdaling is en het dalingspercentage
  • Hoeveel hoogtemeters je hebt geklommen
  • Hoeveel hoogtemeters je hebt gedaald
  • Op welke hoogte je jezelf bevindt

Al deze ins en outs zijn ideaal tijdens fietstochten met veel hoogtemeters. Het is fijn om te weten hoelang het nog naar de top is en waar die top precies is. Zo kun je jezelf beter inschatten en het behoed je om met je krachten te smijten. Maar wat ook fijn is om te weten hoeveel er nog geklommen of gedaald gaat worden. Zeker tegen het einde van de rit kun je een realistische inschatting maken hoe lang je nog over die laatste kilometers gaat rijden.

4.     Je fietstocht herbeleven

Met een handige knop op je fietsnavigatie begin je te filmen. Ideaal, want die mooie momenten zijn vaak last-minute en snel voorbij. Bijvoorbeeld in een afdaling, waarin je plots prachtig uitzicht krijgt. Je hoeft niet te stoppen en kan toch die mooie momenten mee pakken.

Je kan er ook voor kiezen om de Xplova zo in te stellen, dat deze bij een bepaalde hartslag begint te filmen. Dan heb je bijvoorbeeld je hartslag intensieve momenten mooi in beeld.

5.      Gebruiksvriendelijk

Dit android apparaat is ontwikkeld door het laptopmerk Acer. De instellingen zijn simpel en gebruiksvriendelijk. Je kiest hoeveel velden je graag zou willen zien en wát je graag zou willen zien. Daarnaast kun je jouw huidige hartslagmeter, powermeter en cadansmeter moeiteloos koppelen met de Xplova. Je hoeft deze dus niet opnieuw aan te schaffen.

De ontwikkeling van deze nieuwe fietscomputer is en blijft in volle gang. Een fietscomputer die ‘nooit af is’. Ze blijven continue software updates ontwikkelen wat in sommige gevallen geen overbodige luxe is. Zo kun je momenteel de Xplova enkel koppelen via Wifi. Maar ik kan je verklappen dat de eerstvolgende update het mogelijk maakt om je gegevens ook via Bluetooth te delen.  Maar ook een bundel met daarin een hartslagmeter en bijvoorbeeld cadansmeter wordt op de markt gebracht.

2 redenen waarom de Xplova niets voor jou is

1.     Je bent niet van plan om de camera te gebruiken

Het is zonde wanneer je voor de Xplova X5 Evo kiest als je niet van plan bent om video’s te maken. Deze fietsnavigatie kost €399,- wat naar mijn mening een leuke prijs is voor een uitgebreide fietsnavigatie én camera, maar als je een van de twee opties niet gaat gebruiken is het zonde van de investering.

2.     Je bent bang dat de batterij razendsnel leeg gaat

Om eerlijk te zijn had ik hier zelf ook een beetje last van. Zeker bij langere ritten waar ik én de navigatie gebruikte én wat mooie beelden wilde maken. Ik zorgde ervoor dat mijn camera bij vertrek altijd 100% was, dat betekend dus elke dag aan de lader. Ook als de Xplova nog 50% vol zat. 

Kritische noot

Mallorcatraining

Ik miste bij het zien van de video’s het geluid. Ik besef me dat je eigenlijk toch niets kunt horen, maar het geluid van de rollende wielen, de fluitende vogels, het gehijg of gelach op de achtergrond is naar mijn mening toch een leuke toevoeging.

Ook is het belangrijk dat je de officiële houder gebruikt die je erbij krijgt geleverd. Ik had de Xplova op een andere houder geplaatst, maar doordat deze houder niet mee beweegt krijg je schokkerige beelden. De eigen houder is flexibeler en maakt daardoor mooiere video’s. 

Mijn persoonlijke ervaring

Nu ik verwend ben met een fietsnavigatie merk ik dat ik eigenlijk niet meer zonder wil. Als ik thuis in bekende omgeving ben, maakt me dat allemaal minder uit. Maar daar waar ik de weg niet ken en toch zorgeloos wil fietsen, geeft het me oprecht meer plezier. Ik vind niets zo irritant als verdwaald zijn, zeker als je rondje al net ietsje te lang is en de vermoeidheid ook mee begint te spelen. En nieuwe routes ontdekken zonder te moeten zoeken is een fantastische combinatie! Dat wil trouwens niet zeggen dat je die spontane leuke weggetje links moet laten liggen, want mocht ik er een zien, kan ik die alsnog nemen en vertelt de navigatie mij alsnog hoe ik richting huis moet.

Bekijk hier mijn korte review op YouTube waarin ik je o.a. mijn gemaakte beelden laat zien! 

Deze fietsnavigatie bestellen? Neem contact met me op via info@vcycling.nl en ik vertel jou de mogelijkheden.