Geluk bij een ongeluk

Het idee was om een vlog te maken van een wedstrijdweekend. Dag 1 was gelukt, maar bij dag 2 stond mijn hart een paar seconde stil… Ik haalde mijn Olympus Pen uit zijn beschermhoes, zette deze zoals altijd aan en toen zag ik het. Het scherm was aan de binnenkant volledig gebarsten. Niks meer mee te doen, vlog weekend in de prullenmand. Maar wat nog erger was, dat ik mijn camera moest laten repareren en deze daardoor een aantal weken kwijt zal zijn! Geen goed vooruitzicht, want er stond een trainingskamp naar Mallorca gepland + mijn vakantie naar Indonesië kwam eraan.

En toen kwam het geluk. Ik deelde bovenstaande situatie met Foto de Vakman en die kwamen met de oplossing. Een leen toestel; de Sony RX100 iii. Een iets kleiner formaat dan mijn Olympus pen, maar als het gaat om kwaliteit zeker zo goed. Hieronder schrijf ik een review over deze compacte camera en haal de verschillen tussen mijn Olympus Pen  en de Sony RX100 iii regelmatig aan. 

Verschil Sony - Olympus

Compactcamera vs systeemcamera

In eerste instantie was ik helemaal overtuigd. Een systeemcamera past het best bij mijn behoefte. Ik stond nog altijd achter die keuze, totdat ik de kans kreeg om met een compactcamera op pad te gaan.

De foto’s van mijn Olympus  Pen camera hebben voor mijn gevoel mooiere kleuren en laten meer scherpte/diepte zien ten opzichte van de Sony. Daarnaast is het scherm op verschillende manieren te kantelen. Dat is vooral handig wanneer je jezelf zou willen fotograferen (selfie) of filmen. De Sony is dan weer makkelijker mee te nemen. Deze past goed achterin je fietsjasje of jas met grote zakken. Ook de ingebouwde flitser is makkelijk, zo heb je deze altijd bij je.

Ik zal hieronder de belangrijkste verschillen weergeven:

 

 

Compactcamera

Systeemcamera

Formaat

5,81 x 10,16 x 3,59 cm

6,83 x 11,7 x 3,84

Gewicht

281 gram

374 gram

Ingebouwde flitser

Ja

Nee, zit er los bij

Capaciteit accu/batterij

Batterij opladen op de camera

Externe batterij

 

Batterij

De batterijduur van de Sony is voor mijn gebruik prima. Ik film en fotografeer niet de hele dag door, maar voornamelijk korte stukjes. Het nadeel is wel dat de batterij opgeladen moet worden op het toestel zelf. Mijn Olympus Pen heeft daarentegen een externe batterij. Deze kan ik dus makkelijk wisselen als de ene batterij leeg is waardoor je direct door kan fotograferen met een andere batterij.

Wififunctie

Beide camera’s zijn voorzien van een wififunctie. Hiermee kun je gemakkelijk en snel je foto’s verplaatsen naar je telefoon. Dat is vooral ideaal als je snel je foto's wilt delen op bijvoorbeeld social media. 

Filmkwaliteit

Voor mij is de filmkwaliteit van deze camera goed. Soms heeft de camera iets langer de tijd nodig om scherp te stellen. Ook is het niet mogelijk om tijdens het filmen te fotograferen. Dat kan met mijn Olympus camera bijvoorbeeld wel. Mijn laatste vlog heb ik gemaakt met de Sony camera, dus ik ben benieuwd of jullie de kwaliteit net zoals ik goed vinden!: link naar mijn Amstel Gold Race vlog.

Keuzestress  Foto tijdens het fietsen met de Sony

Natuurlijk ben ik super blij met het leentoestel wat ik tijdelijk mocht gebruiken. Ik ben daar zo blij mee, dat ik de Sony RX100 iii eigenlijk niet meer terug wil geven… Ik merk namelijk dat ik deze camera veel liever en makkelijker meeneem tijdens mijn fietsritjes dan de Olympus pen. Dat heeft voornamelijk te maken met het formaat van de camera. Maar ook het feit dat deze camera me elke keer opnieuw laat zien welke stand waar goed voor is. Bijvoorbeeld dat de stand A, voor scherpstellen is.

Aan de ene kant is het onzin en een absoluut overbodige luxe om twee gelijkwaardige camera’s in bezit te hebben. Aan de andere zijde helpt deze nieuwe camera me gemakkelijker om fietsende content te maken… Wat zouden jullie in mijn situatie doen? Deze camera overkopen, of teruggeven?