Al een tijdje denk ik eraan om eens een Gran Fondo te rijden. Maar omdat wij wedstrijdrenners wekelijks wedstrijden hebben, zijn dit soort evenementen relatief lastig in te plannen. Voor Bodhi Cycling was ik afgelopen week in Girona voor een fotoshoot. Nou hadden we het geluk dat er afgelopen zaterdag de Gran Fondo van Girona georganiseerd werd. Deze Gran Fondo was niet belachelijk lang (125 km) en ook niet belachelijk zwaar, maar het was er wel een!

 Start

Met ruim 200 deelnemers gingen we van start in het centrum van Girona. Direct ontstonden er groepjes die zich gedurende rit uitdunde of juist opvulde. Ook in mijn race was dat het geval. Ik startte in een groepje, maar het tempo lag bergop te hoog waardoor ik mijn eigen tempo ging rijden. Ik werd bijgehaald door een ander groepje, maar dat tempo lag voor mij toch iets te laag waardoor ik er weer van weg reed. Vanaf kilometer 50 heb ik zo goed als alleen gereden. Het verbaasde me hoe snel de kilometers voorbij vlogen. Maar toch was ik ongelofelijk blij toen ik de finish passeerde.

Hoe werkt dat, een Gran Fondo?

Bij een Gran Fondo is het noodzakelijk om je vooraf in te schrijven. Prijzen hiervoor zijn verschillend maar (bijna) altijd terug te vinden op de organisatorische website. De Grandfondo in Girona kostte bijvoorbeeld €75,-. Voor die prijs kregen wij een leuke goodybag met een wielershirt, voedingsreep, bidon, reclame en natuurlijk je startnummer met chip.

Deze chip zat in dit geval in het startbordje verwerkt zodat je tijd geregistreerd wordt bij het passeren van de start en finish. Wij konden ons nummer een dag voor de Gran Fondo op komen halen.

Start-Granfondo_Girona

Gran Fondo day

Op de dag zelf verzameld iedereen bij de startlocatie waar wat drinken en eten verkrijgbaar is. Om klokslag 9 uur klinkt het startsein en vertrekken alle renners voor hun rit. Als je fanatiek mee wil doen voor de prijzen, zou ik je adviseren om vooraan een startplek te bemachtigen. Daar starten de meeste fanatiekelingen die voor een goed resultaat gaan.

Onderweg zijn er verzorgingspunten waar eten en drinken verkrijgbaar is. Hier kun je bijvoorbeeld je bidons bijvullen, cola of sportdrank drinken of voeding zoals snoep of fruit (watermeloen – sinaasappel) eten. Wacht hier niet te lang! Als je vaak wat langer stilstaat, gaan je benen minder goed aanvoelen en bovendien tikt de tijd natuurlijk door!

Gefinisht

Op de finish ligt de tijdsregistratie die net zoals bij de start jou persoonlijke tijd noteert. De race zit erop en het is tijd om je verloren energie aan te vullen. In het centrum van Girona kon je gratis een worst met boterham afhalen (niet helemaal mijn ding). Ook was er voldoende drinken en dankzij de sponsor Haribo, was er ook een overvloed van snoepgoed.

Na de finish is het wachten op de uitslag. Sommige hebben zich omgekleed, andere wachten in fietskleding. Het is wachten tot de allerlaatste deelnemer binnen is gekomen voordat de loterij start. Er worden heel veel prijzen verloot onder alle deelnemers. De prijzen waren heel divers, denk bijvoorbeeld aan shirtjes van profrenners zoals Robert Gesink of Marijn de Vries of een splinternieuwe Cannondale fiets.

Na de loterij komt de prijsuitreiking. Ik mocht hier met mijn derde plaats mee op het podium. We werden verwend met een fles Cava, een handgemaakte fietsarmband en een soort potje als aandenken.

Podium-granfondo-Girona

Ik ervaar de Gran Fondo als een leuk evenement en kan het elke fanatieke fietser aanraden om eens deel te nemen. Ik zal hieronder nog kort alle tips & tricks op een rijtje zetten:

  • Eet een goede maaltijd de avond voor de Grandfondo
  • Neem een stevig ontbijt en drink voldoende voor en tijdens de rit (minimaal  1 bidon per uur)
  • Start vooraan als je podiumambities hebt
  • Probeer ieder uur iets te eten
  • Maar vooral GENIETEN

 

Heb jij al ooit een Grandfondo gereden waarbij je gefinisht bent doordat je geloofde in jou eigen kracht? En vind je het leuk om jou verhaal te delen? Stuur dan een mailtje naar info@vcycling.nl en ik deel graag jou inspirerende verhaal! #BelieveInYourOwnStrenght

Prijsje