Help, ik ga voor het eerst wielrennen!

Oke, je hebt dus eindelijk de beslissing gemaakt om op een race fiets of MTB te stappen. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? En wat moet je doen om er vooral niet uit te zien als een ‘beginner’? No stress, ik leg je in deze blog de basis uit!

Kleding

Als beginnende fietser hoef je natuurlijk niet direct de meeste technische wielerkleding aan te schaffen. Het allerbelangrijkste aan je wieleroutfit is je broek. Een goed instapmodel is bijvoorbeeld de Nalini Bauxite. Voor €32,99 heb je een kwalitatief goede broek zonder grote investering. Daarnaast is dit model zwart en goed bij andere kleding te combineren.

Alle korte wielerbroeken op mijn webshop zijn voorzien van zemen. Een zeem zorgt ervoor dat het zweet wordt opgenomen. Daarnaast zorgt een zeem voor comfort tijdens je fietstocht. De meesten zemen hebben schokabsorberende werking en ontlasten je zitbotjes. De kans is zeer groot dat je na je eerste fietstocht last hebt van je zitvlak. Ik kan je garanderen dat dit na meerdere fietstochten minder wordt. Tenzij je heel veel gaat fietsen (20 uur per week). Dat is voor iedereen persoonlijk. Hier twee gouden tips de kans op zadelpijn verkleinen:  

             1. Draag geen ondergoed onder je wielerbroek <-- dit gaat schuren en bovendien heb je die dankzij je zeem echt niet nodig!

             2. Gebruik Sportsbalm Anti-Friction Balm €10,80 <-- verminderd de kans op irritatie.
                 Dit wordt veel gebruikt in het wedstrijdpeloton.

Een zwarte broek is goed te combineren met een willekeurig shirt. Bijna alle wielershirt zijn voorzien van drie zakjes. Hierin kun je bijvoorbeeld je telefoon, portemonnee, sleutels, een extra jackje of wat eten meenemen.

Schoenen en klikpedalen

Als je voor de allereerste keer gaat fietsen, hoef je natuurlijk niet direct voor schoenen met klikpedalen te kiezen. Als je echter langer en vaker gaat fietsen, kan ik je deze schoenen met ‘klik’ pedalen wel aanraden. De klikpedalen zorgen ervoor dat je schoen vast zit aan je pedaal dankzij een soort kliksysteem. Onder je schoen zit een plaatje die je op de pedaal klikt. Dankzij dit systeem kun je zowel duwen als trekken aan de pedalen. Hierdoor kun je met dezelfde energie, langer en makkelijker fietsen. Een mooie instapschoen voor het wegwielrennen is de Mavic Giova (€84,99).

Hoe werkt dat kliksysteem dan?

Bij het in en uit klikken is gevoel en vertrouwen een belangrijke factor. Probeer bij het inklikken je tenen een beetje naar beneden te drukken en druk vervolgens je volledige voet naar beneden. Dit klinkt misschien raar, maar na een aantal keer oefenen zal het je lukken!

Als je met je voet uit de pedalen wil klikken draai je je hak naar de buitenzijden. Het klinkt misschien makkelijker dan het de eerste keer zal zijn. Daarom geef ik je hier een aantal tips:

     - Oefen bij een hek, muur of een ander punt waaraan je jezelf vast kan houden.
        Maak kennis met de techniek en herhaal dit een aantal keer.

      - Klik uit als je met je voet beneden bent.

      - Oefen op een rustige weg met weinig verkeer. Neem de tijd, het geeft niet als het wat langer duurt.

      - Als je nog wat onwennig bent, klik dan uit voordat je stilstaat.

Lukt het toch niet of wil je een keer samen oefenen? Dan mag je natuurlijk altijd mailen naar info@vcycling.nl. Ik help je graag!

Helm

Draag altijd een helm tijdens je fietstocht. Hoe kort of sloom je ook rijdt, een helm tijdens het wielrennen is essentieel. Hoewel het geen garantie is, verkleint het de kans op schedelletsel natuurlijk enorm. Voor €95,- heb je al een prachtige LAS Squalo helm.