5 items die voor mij absoluut onmisbaar zijn! 

Ik merk dat, hoe langer ik actief ben binnen de wedstrijdwielersport, hoe meer onmisbare materialen en accessoires ik aan mijn benodigd lijstje toe voeg. Van sommige items kan ik me niet meer voorstellen dat ik het ooit zonder heb gedaan. Ik licht graag een aantal van mijn favoriete toe: 

Crossbenodigdheden

AmArrow 5.0 FCC Cyclocross edition

Cyclocross_Veerle

Vanuit het AmArrow / Adex Recruitment Cyclocross team kregen we het afgelopen seizoen twee nieuwe wielsets beschikbaar. Deze carbon wielsets zijn niet alleen door de UCI goedgekeurd maar ook zeker door mij persoonlijk! Tijdens een cyclocross training/wedstrijd krijgen je wielen namelijk vaak harde klappen. Desondanks zijn de wielen na een intensief cyclocross seizoen nog in goede staat en ik merk dat ze nog echt vooruit willen (stijf zijn). Je kan deze wielen simpel op hun eigen website bestellen. Leuke bijkomstigheid; je krijg nu €250,- korting! 

Daarnaast geven deze wielen mij de mogelijkheid om een variatie te maken in bandenprofiel keuze. Zo heb ik gekozen voor een setje Small Birds en Pipisquallo van het bandenmerk Dugast. Het verbaasde mij persoonlijk hoe vaak ik voor deze profielen heb gekozen tijdens een wedstrijd. Deze bandenprofielen zijn voor mij vanaf dit jaar dus echt onmisbaar geworden! Wanneer je geen wedstrijden fietst, zou ik je deze banden niet aanraden. Ik zou dan persoonlijk sowieso eerder voor een draadband gaan en voor een allround band kiezen zoals Typhoon bijvoorbeeld.

 Banden profiel

Sportsbalm performance warming series

Een onmisbaar product, maar zeker geen nieuw item. Dit gebruik ik al vanaf de jeugdcategorieën. Deze balsem verwarmd je spieren en pezen in koude en natte omstandigheden, zodat deze optimaal kunnen blijven functioneren. Ook wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor je spieren een optimale aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Tegelijkertijd verbetert het ook de afvoer van afvalstoffen. Tot slot wordt de doorbloeding naar de actieve spieren gestimuleerd, waardoor de spieren en pezen goed voorbereid zijn op de inspanning. Er zijn drie soorten balsems voor verschillende temperaturen. Deze verwarmende balsems kosten €12,80 per stuk en zijn hier te bestellen. 

Normaal gesproken wordt geadviseerd om het product 15 – 30 minuten voor de inspanning in te smeren. Ik doe dit ongeveer een uur voor de start, omdat ik eerst nog warm ga rijden op de Tacx.

Muscle Repair Lotion

Dit product zit standaard verwerkt in mijn ritueel. Elke avond een dag voor de wedstrijd smeer ik deze Muscle Repair Lotion op mijn benen. Deze lotion ondersteund het herstel van beschadigd spierweefsel en brengt de doorbloeding weer op gang. Voor mijn gevoel haalt dat het laatste beetje verzuring uit mijn spieren, zodat ik met ‘frisse’ benen aan de start verschijn.

Ik gebruik hiervoor de 01 variant van Sportsbalm. Enkel wanneer mijn spieren zwaarbelast zijn, gebruik ik de 02 SOS heating gel. Dit smeer ik dan enkel over de probleemzone. Was daarna wel goed je handen, want wanneer het in je ogen komt gaat het ongeloofelijk branden! Deze recovery balsem kost €17,50 en bestel je hier.  

Mavic Scorpio mountainbike schoen

Deze tijdloze mountainbike schoenen van Mavic behoren absoluut tot mijn favoriet. Hoewel zwart wellicht een betere kleur is voor de cyclocross, vind ik de witte variant beter bij mijn persoonlijke smaak passen. Ik ben ondertussen al bezig aan mijn vierde paar! Mijn cyclocross schoenen gaan ongeveer 1 seizoen mee. Gelukkig zijn de schoenen daarna nog niet versleten en perfect te gebruiken als reservepaar. Vooral tijdens de modder crossen is het hebben van reserveschoenen geen overbodige luxe. Je gaat namelijk eerst de wedstrijdronde een aantal keer verkennen. De kans dat de schoenen vies en nat worden is behoorlijk groot. Ik vind het dan altijd fijn om tijdens de wedstrijd weer een schoon paar aan te kunnen trekken. Ook jou zou ik een reserveschoenen aan willen raden, het zou jammer zijn dat wanneer je de schoenen op het laatste moment kapot maakt, je niet lekker de fiets op kunt stappen. Of misschien zijn de schoenen nog nat van de vorige dag? Het hebben van reserveschoenen hoeft ook helemaal niet duur te zijn, je moet alleen iets eerder over gaan op nieuwe schoenen, houd je de oude gewoon als reserve! Deze Mavic schoenen bestel je in het zwart of wit voor €69,99. 

Power Breathe

PowerBreath

Tijdens de Bike Motion van afgelopen jaar zag ik een stand van Power Breathe staan. Dit trok direct mijn aandacht. Ik merk namelijk zelf dat ik veel last heb van mijn ademhaling, waarschijnlijk komt dit simpelweg omdat ik niet goed adem.

Ik liet me adviseren en deed een klein testje. Wanneer ik twee keer per dag, 30 ademteugen zou doen met de Power Breathe Plus, kunnen mijn prestaties met ruim 4% verbeteren en wordt de hersteltijd tijdens interval met 7% verbeterd. Na vijf weken werd mij geadviseerd om de Power Breathe 1 x per dag te gebruiken.

Hoewel ik het ontzettend lastig vind in te schatten of het mijn prestaties verbeterd heeft, ben ik er in ieder geval van overtuigd dat het me niet slechter heeft gemaakt. Ook kan ik aan mijn inademkracht zien dat mijn longspieren aanzienlijk verbeterd zijn. De Power Breathe is mijn nieuwste item op mijn benodigd lijstje, maar vast niet de laatste!
Wil je zelf een Power Breathe proberen en/of meer informatie? Check dan hier de webiste.